PG Logo

Kerkelijk Centrum Het Octaaf

kerk. centr. Het Octaaf

Kerkelijk Centrum Het Octaaf

Geschiedenis

Het ontstaan van de Gereformeerde Kerk in Hoorn verliep met veel vallen en opstaan. De eerste samenkomsten in 1860 vonden plaats in een huis aan de Vollerswaal, aan het Gerritsland en later in een achterhuis aan de Leliestraat. Langzaam groeide de gemeente en dus ook het verlangen naar een eigen, zelfstandige gemeente. Er kwam een potje, gevuld door de mensen uit Hoorn, door de classis en door de kerkprovincie.

Zondag 1 juli 1877 brandde de RK kerk aan de Achterstraat af. Daarbij ontstond ook brand in de kapel. Het gebouw was geheel verloren. De gemeente Hoorn, eigenaar van de ruïne, was bereid het pand voor weinig geld te verkopen. Op 16 september 1880 was het zover, de handtekening werd gezet. Een architect uit Medemblik ontwierp het plan voor de herbouw en op 10 maart 1881 werd het gebouw in de Achterstraat in gebruik genomen. De gemeente groeit…..en het verlangen naar een nieuw kerkgebouw ook.

kerk. centr. Het Octaaf In 1960 groeit het bedrag voor nieuwbouw gestadig en bouwmeester Ruitenbeek begint te denken en te tekenen. Toch werd pas in september 1967 de eerste steen ingemetseld. De kerk is modern, achthoekig met een sobere betonnen toren met 1 klok. In de zomer van 1968 werd de bouw afgerond en de kerk in gebruik genomen.

Naast een kerkzaal zijn er drie zalen beschikbaar en er is een kelder onder de kerk. Elke ruimte wordt regelmatig gebruikt voor vergaderingen, bijeenkomsten en activiteiten.

De toren is 15 meter hoog en er is 1 luidklok. Deze klok is 87,3 diameter en is 400 kg zwaar. Het ornament aan de bovenrand is een afbeelding van de verschijning des Heren. In de onderrand zie je de bruiloft van Kana en de doop in de Jordaan.

Een kijkje in de kerkzaal:

Op het doopvont zie je de doopschaal die afkomstig is van de Noorderkerk in Hoorn.
De Noorderkerk is niet meer als kerk in gebruik.
glas in lood raam uit Magdeburg Glas in lood raam, geschenk van de voormalige partnergemeente uit Magdeburg.
Het liturgisch centrum.
De liturgische kleden zijn ontworpen en gemaakt door Annemarie van der Wilt.
De wandkleden rechts, zijn in 1968 gemaakt door een groep gemeente-leden, als cadeau voor de ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw. wandkleden geschonken bij ingebruikname gebouw
De plaats van Hoop en Gedachtenis. Hier liggen witte stenen met de namen van overleden gemeenteleden.
Meer informatie over de achtergrond en het ritueel, vindt u via deze link.
berg & wendt orgel in kerk. centr. Het Octaaf Het orgel, dat links in de kerk op een kleine galerij staat, is gebouwd door Van den Bergh & Wendt, uit Zwolle.
In augustus 1968 werd het in gebruik genomen. Meer informatie vindt je hier: orgbase
In de aandachtswand van de kerk bevinden zich twee plaquettes uit de oude kerk in de Achterstraat. octaafbinnen7 Zij zijn ter herinnering meegenomen en ingemetseld.
Zij bevatten 2 Bijbelteksten:
Handelingen 4:12 en Psalm 118:7
octaafbinnen6
De bloementafel.
Elke zondag staat hier een boeket bloemen. Na de viering worden de bloemen bij iemand gebracht.
De preekstoel/lessenaar die door de voorganger gebruikt kan worden.

 

Adres en contact

Het adres is
J.D. Pollstraat 1, 1623 LM Hoorn
Telefoon: 0229215991
Contactpersoon voor het gebouw:
dhr. J. de Vries Tel.:06-38378793  en per e-mail bereikbaar.

Bereikbaarheid

Via google maps kunt u ons snel vinden:  routebepaling
Op het terrein van de kerk zelf is plaats voor 10 auto’s. Direct naast het gebouw is een groot parkeerterrein, genaamd RAC locatie. Op zondag (en ’s avonds) kunt u daar vrij parkeren.