PG Logo

Vertrouwen

Vertrouwen om door te gaan

Toen ik op de basisschool zat, zongen de leraren bij een afscheid van een collega het lied ‘Vriendschap’ van het Goede Doel. Misschien herinnert u zich de tekst nog wel:
‘Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie.
Een pakketje schroot met een dun laagje chroom.’
Als jong meisje heb ik me lang verwonderd over de tekst . Behalve dat ik niet wist wat ‘chroom’ betekende, begreep ik niet dat vriendschap vergeleken kon worden met iets negatiefs als schroot. Vriendschap was toch een mooi iets, iets om te vieren en van te genieten?
Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder en ben ik een heleboel levensverhalen wijzer. Veel van die levensverhalen vertellen me precies wat het Goede Doel al zong:
‘Als het gaat om geld, als het gaat om vrouwen,
als het gaat om alles wat je liefhebt,
wie kun je dan vertrouwen?’

Vertrouwen kwijt?

In mijn werk als straatpastor kom ik veel mensen tegen die het vertrouwen kwijt zijn. Zij hebben ervaren dat als het gaat om alles wat je liefhebt, er weinig te vertrouwen is. Want die vrienden, die waren er niet meer toen het slecht met je ging. Hulpverleners bleken andere dingen op het oog te hebben dan jouw welzijn. En in hoeverre kun je jezelf eigenlijk vertrouwen als je domme fouten of verkeerde beslissingen maakt? Ten diepste blijkt het leven grillig en onvoorspelbaar, niet te vertrouwen. Alles wat je liefhebt, kunt je zomaar weer verliezen. De scheidslijn is flinterdun.
Laatst sprak ik met iemand die alles verloren heeft wat hij had – zijn vriendin, baan, sociale netwerk en als laatste ook zijn woning. Helemaal aan de grond moest hij weer opkrabbelen en zijn leven weer opbouwen. Hij moest weer leren om vertrouwen te hebben in mensen, in zichzelf, in het leven. Toen ik hem vroeg waar hij het vertrouwen vandaan haalde om dat nieuwe leven weer aan te gaan, bleef het even stil. Toen kwam er een lang antwoord dat hierop neerkwam: je moet gewoon doorgaan. Verder gaan met de hoop dat het goed komt, maar met de wetenschap dat alles wat je opbouwt, kwetsbaar is. De scheidslijn is en blijft flinterdun.

Keuze?

Blijkbaar kun je kiezen voor vertrouwen. Tegen de klippen op vertrouwen dat het goed komt. Vertrouwen op die ene vriend of vriendin, op die ene hulpverlener, of op de kracht die je toch steeds weer in jezelf vind. En, tegen de klippen op vertrouwen in het leven, want wie weet, schuilt er achter alles wel een Werkelijkheid die te vertrouwen is.

logo straatpastoraat

 

Column van Esther Jeunink, straatpastor in Hoorn. Geschreven voor het kerkblad  “in samenspraak met HEEL HOORN. Meer over het werk van de straatpastor kunt u hier vinden: straatpastoraat Hoorn.