PG Logo

Vakantie:
bagage of ballast?

Koffer op dak auto

Vrij

Zomertijd, vakantietijd! Het woord is afkomstig uit het Latijn vacare en betekent: vrij zijn, maar ook: tijd voor iemand of voor iets hebben. Vrij zijn, dat  is een mooie gedachte. Vrij zijn van verplichtingen, afspraken en zorgen. Voor mij is de vakantie bij uitstek de periode waarin mijn agenda leeg is.

Een lege agenda. Maar ons hoofd is meestal niet leeg. Blijven we thuis, dan zien we de klusjes die eigenlijk nog gedaan moeten worden. Het gras moet gemaaid, het schuurtje geschilderd, de brievenbus geleegd. Gaan we op reis, dan moeten er voorbereidingen getroffen worden. Is de reisverzekering nog op orde, zijn de koffers al van zolder gehaald, jij zou de buren toch inlichten?

Bagage!

“Waarheen je ook gaat, je neemt jezelf mee”, zei Seneca al. En naarmate ik ouder word, lijkt het wel of ik steeds een grotere koffer nodig heb voor mijn bagage. Ging ik als student op pad met een eenvoudige rugzak, inmiddels heb ik zoveel wensen en eisen dat geen enkele koffer meer lijkt te volstaan.

Vakantie: bagage of ballast? Soms schaam ik mij om alle bagage die ik meeneem en waarmee ik zo vertrouwd ben. Soms ook weer niet, als ik zie dat een ander een complete kampeerbus of kajuitkoffer nodig heeft om zich te verplaatsen. Hoe dan ook, is datgene wat wij op reis meenemen noodzakelijke bagage of onnodige ballast?

Bagage, kostbare levensbehoeften, het voelt veilig en vertrouwd. Het zijn je persoonlijke bezittingen. Mijn patiënten koesteren hun bagage als hun reisdoel een ziekenhuiskamer inclusief operatie is. Op het nachtkastje een foto van degenen die je lief hebt. Op je bed het boek, beduimeld maar o zo vertrouwd.

Ballast?

Ballast, je nam het mee voor de zekerheid, maar het drukt inmiddels zwaar op je schouders. Je wilde het eigenlijk niet meenemen, maar het blijkt verstopt ergens onderin. Waarom laten we het niet gewoon achter, in den vreemde? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook aan ballast kun je je hechten.

Bagage of ballast? De grens is niet zo scherp. Je kunt je hechten aan het mooie, maar ook aan het minder mooie. Het mooie helpt je te overleven en te genieten. Het minder mooie geeft je zorgen en bekommernis. Je neemt het allemaal mee op je levensreis.

Vakantie is vrij zijn, je hoofd leeg maken. Een verre reis helpt je om los te laten en nieuwe inspiratie op te doen. Maar ook de boottocht naar een van onze waddeneilanden of een heerlijke boswandeling maakt ons vrij. Vakantie is ook: tijd voor een ander hebben. Het is extra aandacht, rust en ruimte voor je naaste, je liefste, het liefste. De tijd van je leven.

Zo wens ik zegen op uw levensreis toe. Met de woorden van Sint Patrick: “Dat God je moge zegenen, waarheen je ook gaat, vandaag, morgen, al de dagen dat je leeft, in eeuwigheid …

pasfoto P. EversPeter Evers, ziekenhuispastor