PG Logo

Column ds. Verhoeff

bladzijden boek

Vandaag Inside

din 31 okt 2023

Zegt u nou maar niet dat u nooit kijkt, wij weten wel beter. Als iedereen die zegt nooit te kijken gelijk zou hebben, dan was er geen publiek. Maar gemiddeld schakelen elke dag 1,2 miljoen mensen in. En u hoort daarbij. Misschien niet elke dag, maar wel regelmatig. En u kunt het een guilty pleasure noemen zoveel als u wilt. Als u maar niet zegt dat u nooit kijkt.

Uit de titel weet u al dat ik het heb over Vandaag Inside, met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Het behoort tot de best bekeken programma’s op de vaderlandse televisie. Ná elke willekeurig voetbalwedstrijd en het Journaal als er oorlog is. Maar in ieder geval ver vóór alle andere talkshows. Concurrent Op1 scoort ongeveer 400.000 kijkers.

Als regelmatige toeschouwer kent u de succesformule. Genee is de presentator die het zuigen tot kunst heeft verheven en elke gast meer weet te ontlokken dan die zelf voor mogelijk hield. Derksen verkondigt zonder veel gêne en kennis van zaken zijn mening over alles. En dat is veel. Van der Gijp tenslotte lacht hard en aanstekelijk. En vooral om zichzelf.

Vandaag Inside is de praattafel voor de gewone man. Hier geen omgevallen boekenkasten die hun afgewogen oordeel komen ventileren. Geen hoogleraren, literatoren en journalisten van de NRC. Maar Wierd Duk en Valentijn Driessen van De Telegraaf. Eus en Rutger Castricum. Angela de Jong en Albert Verlinde. En Mark Rutte in hemdsmouwen.

Vandaag Inside is een voetbalkantine waar men af en toe ook flink uit de bocht vliegt. Zo zette Van der Gijp ooit de Vlaamse transgender journaliste Bo van Spilbeeck voor gek door een jurk aan te trekken en een pruik op te zetten. Voetbal is volgens de heren geen sport voor homo’s. Akwasi was een soort Zwarte Piet. En over de kaars zullen we maar zwijgen.

Toch is er ook een andere kant. Wilders krijgt onder uit de zak om zijn Islam-standpunten. Netanyahu wordt een oorlogsmisdadiger genoemd, maar tegelijk wordt ieder vorm van antisemitisme veroordeeld. Er wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen Hamas en de rechtvaardige Palestijnse zaak. En elk slachtoffer van cancelen kan op sympathie rekenen.

Ook ik kijk soms. Maar er is één ding waar ik me aan erger. En dat is wanneer Derksen de bijbel neerzet als een achterhaald sprookjesboek en iedere dominee als idioot. Geloven is voor de dommen. Ik word natuurlijk gewoon in mijn eer aangetast. Maar ik denk ook: dit is een 19e-eeuws beeld van kerk en geloof. Kom op man, laat je eens bijpraten.

Zelf ben ik graag bereid om aan te schuiven en die taak op me te nemen. Of ik gebekt genoeg ben betwijfel ik, maar iemand moet het doen. In ieder geval houd ik net als Gijp van lachen. Lekker man. En net als Derksen heb ik verstand van veel. Zoveel dat een paard er de hik van krijgt. Ik zou kortom zeggen: kom op Genee, bel me.

Via email bereikbaar