PG Logo

Column ds. Verhoeff

De maandelijkse column van ds. Peter Verhoeff:

Verkiezingen

Als kind vond ik politiek al mooi. Ik bewaar vage herinneringen aan het kabinet Biesheuvel (‘mooie Barend’). Maar ik ging écht meedoen in de turbulente jaren van het kabinet Den Uyl. Er brak een oliecrisis uit. Kapingen en gijzelingen leken aan de orde van de dag. En in het kabinet vonkte het permanent. 
Het ging er dikwijls stevig aan toe. Den Uyl zelf deed menige duit in de zak, en ook Van Agt was niet te beroerd om nu en dan een steen in de Hofvijver te gooien. Maar Wiegel spande misschien wel de kroon. Ik zie hem nog naar Den Uyl wijzen en uitroepen: ‘Sinterklaas bestaat, en hij zit daar!’ Ik smulde ervan.

Bij ons thuis werd er hartstochtelijk meegeleefd. Voor zowel mijn moeder als mijn vader waren verkiezingen een feest van democratie. Stemmen was een kostbaar recht. En dat je je stem verloren zou laten gaan, was dan ook ondenkbaar. 
Stemmen was echter ook privé. Zo ging dat toen. Mijn ouders spraken niet hardop uit wát ze stemden. Niettemin had ik met mijn oren op steeltjes wel een aardig idee. Ze stemden niet altijd hetzelfde. Maar één ding was duidelijk: geloof speelde mee bij het bepalen van je keuze. Ik vond dat volkomen logisch, en eigenlijk vind ik dat nog. Geloof is niet een afgesloten hoekje in je hoofd of in je hart. Geloof gaat over God, en daarom over mens zijn. Geloof gaat over de schepping. Over hoe je met elkaar omgaat. Over samenleven, en dus over de samenleving. Vanzelfsprekend dus dat geloof een rol speelt als je stemt.

Gaandeweg ontdekte ik wel hoe verschillend dat kan uitpakken. Gelovige mensen stemmen van links tot rechts. Van sociaal tot liberaal. En van groen tot grijs. En eigenlijk is ook dat logisch. Want al hebben ze van alles met elkaar te maken, christelijk geloof is geen kant en klaar politiek programma. Iedereen maakt zijn eigen vertaalslag.

U en ik doen dat ook voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Voor mij persoonlijk heeft mijn keuze alles te maken met het koninkrijk van God. Want dat gaat over mens zijn zoals het bedoeld is. Over zorg voor de schepping. En over leven en samenleven.

Verkiezingsdag is voor mij een feestdag, nog steeds. En ook een dag voor het koninkrijk van God. So far so good. Maar nu moet ik nog wel beslissen welke partij het gaat worden …