PG Logo

Het verschil maken

Aarde, droog en begroeid

Niemand is te klein om het verschil te maken

Deze uitspraak is van Gretha Thunberg. Zij is de kleine eigenzinnige Zweedse scholiere die zich sterk is gaan maken voor het klimaat. Ze werd bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot de parlementsverkiezingen in Zweden op 9 september 2018 elke schooldag te staken, en met een protestbord buiten het Zweedse parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Sindsdien heeft ze vaak van zich laten horen. Aanvankelijk had ze geen steun van de mensen om zich heen, en ook niet van haar ouders. Maar ze zette door. Ze kreeg steun van een Zweedse techstart-up, die via sociale media ondersteuning biedt voor ingrijpende klimaatinvesteringen.

Deze uitspraak hebben we gekozen als thema van de dienst op zondag 31 oktober, waarin we willen nadenken over wat óns zorgen baart, met betrekking tot het milieu, klimaatverandering en duurzaamheid.
Maar niet alleen zorgen laten we boven komen, we zoeken ook naar ons houvast en grond om op te staan. En die vinden we uiteraard in de Bijbel.

We zijn nog steeds bezig met Mozes, en deze leider moest zijn volk in de woestijn inspireren en op gang houden. Dat ging niet vanzelf. We lezen een gedeelte uit hoofdstuk 16 van Exodus. En ook uit het evangelie van Lucas een stukje.

Daarnaast is het zondag Hervormingsdag: de dag van Luther en zijn stellingen. Door Luther werd de aftrap gegeven voor de Reformatie. Zoals we in ons Heel Hoorn hebben kunnen lezen, nam Luther stelling tegen aflaathandel, maar zeker ook tegen de luxe en immorele levensstijl van de paus en veel geestelijken.

Wat een eyeopener! Ook Luther moet gedacht hebben, wie ben ik, dat ik dit moet doen? Maar soms is de maat vol, en kun je niet anders.