woning met groene lamp

Actie Groen Licht

10 december 2021. Dag van de mensenrechten.
Op de grens van Polen met Wit-Rusland is er een drama gaande. We weten het via nieuwsberichten: vluchtelingen speelbal van een politiek conflict.

Vrijdag is het de internationale dag van de Mensenrechten. Asieladvocaten in Nederland zijn de Actie Groen Licht gestart. Mensen die zich melden aan de grens van Europa, verdienen een eerlijke procedure. Nu worden ze tegengehouden, en ook teruggeduwd, en zelfs gevangengezet. Het groene licht verwijst naar het licht dat Poolse burgers aan hun huis hangen om de vluchtelingen op de grens te laten weten: hier mag je wél door! Hier is warmte, welkom, koffie, soep.

Allerlei organisaties hebben zich aangesloten bij de actie van de Nederlandse advocaten. Ook Inlia, de organisatie die kerken adviseert in vluchtelingenzaken. Omdat wij een zogenaamde charterkerk zijn, is besloten dat wij, onze gemeente, ook meedoet, vrijdag.

Hoe we het gaan klaarspelen om onze kerken groen te maken, met licht, kaarsen, gloeilampen, zijn we nog aan het uitzoeken. Misschien wordt het Dijklander Ziekenhuis ook wel groen, en het gemeentehuis… een klein groen lampje op uw eigen vensterbank is ook fijn!! Een lampje aansteken is een mooi gebaar van solidariteit. Maar de mensen in Polen een hart onder de riem steken en laten weten dat wij hen ondersteunen, zou nog beter zijn! Ze worden namelijk ook geïntimideerd door mensen die het daar niet mee eens zijn. En wie weet kunnen we een gift overmaken. Ik heb een (e-mail)brief gestuurd naar een Poolse predikant, om te vragen wat wij kunnen dóen. Via onze dominee Chris Mataheru met zijn contacten in Polen is dat gelukt.

Ik houd u op de hoogte…
Ds Tineke van Lente-Griffioen.

Met dat ik bovenstaand bericht opstuur voor de website, komt het antwoord binnen van ds Michal Jablonksi, met de hartelijke groeten voor u allemaal! Hij schrijft:

Dear Rev. Tineke van Lente-Griffioen,
I thank you very much for your email, such gestures mean a lot to people who need support in their work for the disadvantaged.
On Sunday I have a meeting of our Parish Council. I have forwarded your email to them and I think that together we will find a solution to your proposal. I will then get back to you.
My sincere greetings to you and please send greetings to your parishioners.
With friendship