PG Logo

Fundamenten

betonnen fundament

De fundamenten

Ramsey Nasr is dichter, schrijver, acteur en regisseur. Hij schreef het afgelopen jaar een aantal artikelen waarin hij de vraag stelt hoe we uit de Coronacrisis moeten komen. Tegelijk zet hij dingen op een rijtje die hij beschouwt als fundamenteel voor onze samenleving. Het is een analyse waarin ik een profetisch geluid meen te herkennen. In elk geval is het een indringende hartenkreet én een hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Onderstaand een fragment.

ds. Rudolf Kooiman


Uit “De fundamenten

meer dan in andere westerse landen beschouwen wij ons leven als volstrekt vanzelfsprekend, als een verworvenheid.  Zorg, onderwijs en cultuur hebben wij tot sluitpost gemaakt ( ) Er werd mee gesold. Een samenleving die denkt dat kennis vooral praktisch en winstgevend moet zijn, zal bezuinigen op Grieks, Latijn, Nederlands, fundamentele wetenschap, zuivere wiskunde, filosofie, geschiedenis, Hongaars, Oudfrans. Zo’n samenleving zal accepteren dat leerkrachten en zorgverleners geen fatsoenlijke salarissen krijgen, laat de zorg aan de markt over, belast mantelzorgers nog wat meer, bezuinigd op speciaal onderwijs.

Onze hele manier van leven is doordrenkt geraakt van achteloosheid. We zijn gaan geloven dat de basis – een veilig, gezond, openbaar leven- – ons toekomt zonder meer. Dit heeft ons besmet met de idee van onkwetsbaarheid. Oorlog, dood, chaos: dat overkomt ons niet. Dat zijn andere landen, andere tijden.

Maar misschien kunnen we nog een paar basiswaarden terugvinden: zaken als mededogen en erbarmen