PG Logo

5 talen van de liefde

twee zwanen

De liefde kent veel vormen

Liefde kent veel uitingsvormen en mensen zijn heel verschillend. Die twee zaken liggen ten grondslag aan een boek met als titel “de 5 talen van de liefde”. De schrijver Gary Chapman legt de nadruk op het feit dat mensen op heel uiteenlopende manieren kunnen laten zien dat ze van iemand houden. Om daar oog voor te hebben is belangrijk, zegt hij. Niet alleen omdat het veel teleurstellingen voorkomt – er zijn niet zo veel mensen die 5 talen spreken – maar wanneer we dat vergeten kunnen we zomaar over het hoofd zien hoe de ander blijkt geeft van zijn of haar liefde.

Een korte omschrijving van de vijf liefdestalen:
1. Positieve woorden Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.
2. Tijd en aandacht ‘Show, don’t tell’ zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.
3. Cadeautjes geven en krijgen Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het materieel, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.
4. Hulpvaardigheid De vaatwasser in en uit ruimen, iemands sokken wassen of stofzuigen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt, door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luiheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is.
5. Lichamelijke aanraking Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.

Rudolf Kooiman