PG Logo

Project Ruth

overzicht

Project Ruth

In september 2020 start het project Ruth. Dat project duurt tot en met november 2020. Dit hele najaar staan de activiteiten in dit teken en het komt niet alleen in de kerkdiensten aan de orde, maar ook in gespreksgroepen en speciale bijeenkomsten. Er komt ook een filmavond. Zie de agenda voor meer informatie daarover.

Ruth is een bijzondere vrouw, een allochtoon. Zij komt door haar huwelijk in aanraking met een andere cultuur, een ander geloof.
De start van dit project was de presentatie van een viertal schilderijen, gemaakt door Joki Harms. Joki schreef er onderstaande teksten bij.

Rouw

Blik op de toekomst

Nieuwe kansen

David

Rouw
De levenslijn van Naomi (Mara, noem mij de bittere) loopt in een lus. Zij gaat van Bethlehem naar Moab en keert weer terug. Haar man Elimelech en zonen Machlon en Chiljon sterven in Moab. Daar beginnen de levenslijnen van Orpa en Ruth (de schoondochters van Naomi). De lijn van Orpa loopt terug naar waar die vandaan komt. De lijn van Ruth gaat mee met de lijn van Naomi. Naomi, Ruth en Orpha zijn alledrie weduwe geworden. Wat een tranendal. Ik las in een commentaar dat er voor overlevenden de schaduw van het gemis is. Dat vond ik een mooi beeld. Dus de drie vrouwen heb ik met schaduwen afgebeeld.
De keuze van Ruth is een keuze voor de toekomst die ongewis is. De keuze straalt kracht uit, doortastendheid, standvastigheid, vertrouwen, trouw.
Qua lijnen is het voor mij een rechte, stevige lijn naar voren, die niet afbuigt. Dwing me niet, ik kies zelf.
De tekst die Ruth uitspreekt is krachtig en poëtisch. Ik heb hem in het beeld willen weergeven vanwege de schoonheid van de woorden. Ruth en Naomi lopen samen de lange weg af. Naomi met een lege schoot. Ruth met een warm, gloeiend hart.
De ontmoeting en de verdere verwikkelingen met Boaz hebben iets hoopvols, vrolijks.
Lijnen die elkaar raken, om elkaar heen draaien, een beetje wijken en daarna verstrengeld raken.
Ruth en Naomi zoeken naar mogelijkheden, eerst het aren lezen en daarna de dorsvloer. Boaz die ruimte geeft, de daden van Ruth op waarde schat, hulp biedt en tenslotte zijn verantwoordelijkheid neemt.
Na gedane arbeid is het goed rusten (oma-Naomi)
Er is een kind geboren uit Boaz en Ruth, Obed. Wat een vreugde! De (geslachts)lijnen lopen door naar koning David.
Naomi heeft een breuk weten te voorkomen. Zij kan nu in het midden van de stamboom genieten van haar kleinkind.