PG Logo

Mozes (project)

uitsnede schilderij doortocht

Project Mozes:

mozes  tocht door de woestijn   gouden kalf

Het project Mozes is op zondag 19 september van start gegaan met het verhaal van het Joodse volk in slavernij in Egypte. Voor dit project schilderde Joke Harms drie olieverfschilderijen op doek: Mozes, de doortocht door de woestijn en het gouden kalf.
Op elke zondag tot en met 21 november zal een deel van het Mozesverhaal besproken worden in de kerkdiensten. Maar ook buiten de zondagsdiensten wordt het verhaal van Mozes op verschillende manieren belicht in een aantal activiteiten:

Bibliodrama: Zelf spelen van een figuur uit het Mozesverhaal
Dinsdag 5 oktober, 14.00-16.00 uur. Dorpskerk Zwaag.
Wat voegt het ‘zelf spelen van een figuur uit het Mozesverhaal’  toe aan het leren kennen van het bijbelverhaal? En door het bijbelverhaal het leren kennen van onszelf, en de verhouding tot wat ons wordt aangereikt. Dat moet je meemaken! Neem de stap! Doe mee!
Aanmelden bij Tineke van Lente (tvanlente-griffioen@planet.nl )

Tekenfilm Prins van Egypte
Zondag 17 oktober, 15.00-17.00 uur. Underground, Octaaf.
Leuke tekenfilm van de geboorte van Mozes tot en met de uittocht uit Egypte. Voor zowel kinderen als volwassenen!
Aanmelden bij Petra Brevoord (petra_brevoord@hotmail.com of 06-48216241)

LEV-maaltijd
Donderdag 21 oktober, 17.30-19.00 uur, Octaaf
LEV staat voor Leren, Eten en Vieren. Eten met elkaar is een samenbindende manier om elkaar te vinden in het leren en vieren. We sluiten aan op het thema Mozes, en staan daarbij stil bij de uittocht en de woestijn, waarbij vrijheid en zoeken naar eigen spiritualiteit onderwerpen zijn. Vieren kunnen we met muziek maken en zingen en met gebed of meditatie. De maaltijden bereiden we zoveel mogelijk met recepten uit de Joodse keuken, maar het kan ook met gerechten die daar goed bij aansluiten. Het gaat om samen eten. Dit alles in een kleine setting, met maximaal 20 mensen. Dat is ook de opzet van een LEV-viering, nl. regelmatig leren, eten en vieren in een kleine setting. De bijdrage voor het eten mag u zelf bepalen en die avond afgeven. En als u wilt helpen, is dat mooi. Dat kan bijvoorbeeld bij het uitserveren van de maaltijd en de drankjes.
Aanmelden bij Ellen Hoogenboezem en Alco Schol (ellen.hoogenboezem@gmail.com )

Schilderen van het Mozesverhaal
Zaterdag 23 oktober, 14.00-16.00 uur. Dorpskerk Blokker.
Creatief aan de slag om het verhaal van Mozes weer te geven in een schilderij dat in de kerk zal worden opgehangen. Verf, kwasten en ander materiaal zijn aanwezig. Het is wel handig om een oude blouse aan te trekken. Je kunt je eigen mogelijkheden, technieken en ideeën kiezen. Het kan een fragment zijn uit het Mozesverhaal en kan realistisch zijn, maar het mag ook een gevoel uitdrukken en/of abstract zijn. Voor zowel kinderen als volwassenen!
Aanmelden bij Corrie Balk (corriebalk@ziggo.nl of 0229-262209)

De tragiek van Mozes, gezien door Freud en Schönberg
Dinsdag 9 november, 20.00-22.00 uur. Kerkzaal, Octaaf
Nadere toelichting volgt in november.
Aanmelden bij Jacob Meinders (jacobmeinders@gmail.com)

Exodus, Gods and Kings Spectaculaire speelfilm
Zaterdag 13 november, 10.00 uur, Cinema Oostereiland. Toegang is gratis. Kaarten verkrijgbaar bij de predikanten.
Nadere toelichting volgt in november.

LEV-maaltijd
Donderdag 18 november, 17.30-19.00 uur, Octaaf
Zie toelichting bij 21 oktober. Aanmelden bij Ellen Hoogenboezem en Alco Schol (ellen.hoogenboezem@gmail.com)

In de Koran komt Mozes ook voor. Welke licht kan de invalshoek vanuit de Islam en de Koran op het thema Mozes werpen? Voor de kerkdienst van 7 november heeft Tineke van Lente daartoe de imam van de Turkse moskee in Hoorn gevraagd om die zondag in de dienst aanwezig te zijn. Het is op dit moment nog niet zeker of hij komt.