PG Logo

Bloemschikking in de 40dagen tot Pasen

Liturgisch bloemschikken 2021

Dit jaar staan de symbolen voor het liturgisch bloemstuk in het teken van “de 7 werken van barmhartigheid”.
Elke zondag zullen er bloemen aan worden toegevoegd.

De eerste zondag: het bloemstuk in onze kerk, heeft de vorm van een open hart, open naar de wereld. Daarop staan glazen met blauwe druifjes. Daartussen staan kleine boomstammetjes. Tussendoor ligt een krans van gedroogde lavendel, dat staat symbool voor goede zorg. Dit symbool staat voor “zorg voor elkaar, wees elkaar nabij”.
De tweede zondag waren de blauwe druifjes vervangen door hyacintenblaadjes. Het symbool vandaag is “Geef de dorstige te drinken”. Niet alleen letterlijk is water van levensbelang, maar ook overdrachtelijk. De blauwe blaadjes staan symbool voor spiritualiteit, de verbinding tussen hemel en aarde.
De schikking van deze derde zondag staat in het teken van gastvrijheid, onderdak geven.
In de vaasjes zie je een groot blad dat kan dienen als bescherming tegen regen en wind.
Maar ook kleine bloemen, viooltjes, als bescheiden symbool en verwijzing naar wat geborgenheid betekent. Het geheel vormt ook een open hart met daarin een pad van grint, harde en zachte stenen als teken van wat een vreemdeling op zijn weg tegenkomt.
Op de 4e zondag van de veertigdagentijd is het thema het kleden van de naakten. Het thema is verbeeld door glazen die aangekleed zijn met touw. Kleding beschermt de mens tegen regen en kou maar vertellen daarmee ook iets over onszelf en hoe we ons voelen. Bijvoorbeeld: netjes, creatief, gekleed, gedecideerd. Laten we ons bewust zijn van wat we hebben en waar onze kleding vandaan komt, ons niet kleden met onrecht. Laten we iedereen dat gunnen en delen van wat we hebben.
bloemschikking 5ezndDe 5e zondag is zondag Judica “Doe mij recht”.
Je ziet 8 stammetjes en 7 glazen, korenaren en ontkiemde bonen. Voedsel is de basis van ons bestaan. Maar we kunnen alleen ervan genieten als we samen delen, zoals Jezus zichzelf uitdeelde. Zoals voedsel de basis is van ons bestaan, is voedsel delen de basis van de samenleving. Het symbool verwijst naar de oogst, naar recht doen in de wereld en delen van wat we hebben.
bloemschikking getiteld gedenkenDe 6e zondag: Palmpasen.
De schikking van vandaag betekent: respect hebben voor de overledenen, de doden begraven, het leven gedenken. Deze woorden horen bij elkaar. In de vaasjes staan vandaag paarse tulpen. Paars is de kleur van reflectie en van gedenken. De verbinding tussen de vaasjes wordt gelegd door rozemarijn. Het bitterzoete kruid, de herinnering aan leven.
bloemschikkingOp Witte Donderdag zijn de glaasjes vervangen door gevulde wijnglazen.
De korenaren ertussen verwijzen naar graan en naar het gebroken brood.
Op Goede Vrijdag waren de glazen weg. In het midden staat het kruis, gevormd door takken en er ligt een afbeelding van een hart. De dertig zilverlingen liggen er bij.
Er is geen afbeelding van deze compositie.
De bloemschikking met Pasen is de laatste in deze serie. U ziet 15 glazen met verschillende voorjaarsbloemen, gemengd met buxustakjes. Wie God liefheeft moet ook de ander liefhebben is de boodschap.  De steen is weg, alles staat weer open, de dood jaagt ons geen angst meer aan.