PG Logo

Bloemen verbeelden de 40-dagentijd en Pasen

In alle kerken van de protestantse gemeente te Hoorn, Zwaag en Blokker is het t/m Pasen te zien: een stevig houten raamwerk van zwart geverfd hout met kunstig gevlochten takken, wat onder leiding van Bert en Corrie Balk door een groepje vrijwilligers  is samengesteld. In het midden is een bloem zichtbaar die symbool staat voor een tekst uit het evangelie die centraal staat in één van de diensten tijdens de veertigdagentijd.

Op 29 maart vieren we de vijfde zondag van de veertigdagentijd. Dit is Zondag Judica. Judica betekent: oordeel, spreek recht en verwijst naar psalm 43:1 waar staat Doe mij recht, o God.Het thema van bloemschikking is gedragen worden door anderen. Hoop hebben en houden op een betere toekomst. In de huidige tijd van onrust en onzekerheid een zeer actueel thema!
In het midden van het raamwerk is een rode roos geplaatst, symbool van liefde, betrokkenheid en leven, die als het ware het warrige en onduidelijke leven ontstijgt.

TERUGBLIK

Op de eerste zondag van de veertigdagentijd stond de tulp centraal wat zichtbaar is in de foto’s van de bloemschikking in de Dorpskerk van Zwaag.

De tweede zondag van de veertigdagentijd was de hyacint het middelpunt van het raamwerk. Grassen vormen een stralenkrans met de nog niet bloeiende hyacintenbol in het midden. Het licht is al, maar is voor een groot deel nog niet zichtbaar.

Een stem uit de hemel – het lijkt wel een tweede doop – ondersteunt het stralende licht. Het is een onmiskenbaar teken voor een bijzonder Iemand. Petrus, Jakobus en Johannes waren er getuige van. Het geheim van dit bijzondere licht mag pas later openbaar worden. De bloem in de knop is een voorbode van wat later zichtbaar wordt: de bloeiende bloem.

Op de derde zondag van de veertigdagentijd (Zondag Oculi, latijn voor ‘ogen’) waren de kerken gesloten, maar er stonden wel de raamwerken met de bloemschikking voor deze zondag. Als symbool voor het levende water dat Jezus ons wil schenken (Zie Johannes 4: 5-26) stond de jasmijn centraal, een geurige witte bloem. Wit is de kleur waarin alle kleuren samenkomen.

De vierde zondag van de veertigdagentijd (22 maart) heet Zondag Laetare, latijn voor ‘verheugen’ en verwijst naar Jesaja 66:10 waar staat Verheug u, Jeruzalem. Deze feestelijke zondag blikt vooruit naar Pasen. In de bloemschikking wordt dat vooruitzien verbeeld in een oog, een pupil waardoor alles zichtbaar wordt. Het weefsel van takken wordt bloeiend. De bloesems verkondigen de komende lente.

Meer informatie over het liturgisch bloemschikken is te vinden op de website van de PKN, waar ook een brochure over dit onderwerp kan worden aangevraagd:  https://www.protestantsekerk.nl/thema/liturgisch-bloemschikken/