Adopt a Granny

Oud, eenzaam en arm …
Ouderen in ontwikkelingslanden hebben het zwaar. Dat komt omdat de pensioenen door economische ontwikkelingen bijna niets meer waard zijn, of omdat er niemand is die voor de ouderen zorgt. Daarom heeft Dorcas het Adopt a Granny-project opgezet.

Lokale partners in Oost-Europa en Afrika selecteren de ouderen die voor hulp in aanmerking komen. Het gaat om mensen van 55 jaar of ouder die niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Door het Dorcas-project ontvangen ze materiële hulp en medische zorg. Ook wordt het sociale isolement doorbroken door hen regelmatig te bezoeken en door bijeenkomsten te organiseren.

Koop ik medicijnen of hout?
Dicht bij huis, in Oost-Europa, komen schrijnende situaties voor. Een pensioen waar hard voor is gewerkt, blijkt ineens niet voldoende te zijn om de vaste lasten te kunnen betalen vanwege de hoge inflatie. Je kinderen zijn vertrokken naar de grote stad of een ander land en zien niet meer naar je om. Je staat voor de keuze: zal ik deze winter medicijnen kopen of hout voor de kachel? Een onmogelijk dilemma.
 granny1
Grannies in Afrika
Veel ouderen in ontwikkelingslanden leven in een uitzichtloze situatie. In Afrika bijvoorbeeld. De kinderen zorgen voor het pensioen, maar wat als je geen kinderen hebt? Of je krijgt ineens de zorg voor je kleinkinderen, terwijl je daar fysiek en materieel niet toe in staat bent. Veel ouderen lijden honger om toch maar hun kleinkind naar school te laten gaan. Ze raken verzwakt en de kans is groot dat de kinderen alsnog van school worden gehaald om werk te zoeken of te bedelen. Daarmee wordt de armoede doorgegeven aan de volgende generatie.
dorcas

Voor 25 euro per maand sponsort u een granny. Per land en per project wordt het geld op verschillende manieren besteed, afhankelijk van de situatie ter plaatse. Zelfs de individuele omstandigheden van de granny kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld als bepaalde medische zorg nodig is. De hulp bestaat doorgaans uit:

  • aanvullend voedsel;
  • kleding en schoenen;
  • dekens;
  • hout en/of kolen voor de verwarming;
  • medische hulp;
  • pastorale hulp;
  • tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud (onder andere stookkosten);
  • sociale activiteiten (het doorbreken van het sociale isolement is minstens zo belangrijk als materiële hulp!).